ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΝΑΤΗΣΗ 2015

ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΤΗΣΗ 2015

Ο πολιτισμός ενώνει και εξυψώνει τους ανθρώπους.

Με αυτή τη σκέψη και τη νωπή εμπειρία της συμμετοχής του συλλόγου στο αντίστοιχο περσινό φεστιβάλ στην Ιταλία, θέτουμε τα θεμέλια για μια αντίστοιχη πολιτιστικού τύπου (και όχι μόνο) συνάντηση που θα αναδείξει την πολιτιστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής και την ίδια την περιοχή.
Την πρωτοβουλία του συλλόγου, υποστηρίζουν με ενεργή συμμετοχή ο δήμος Δυρφίων-Μεσσαπίων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και δημοτικές ενότητες της περιοχής του Ληλαντίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Χαλκιδέων, ο πολιτιστικός σύλλογος «Μέδουσα» του δήμου Ερέτριας, η Ένωση Γυναικών Ελλάδος, παράρτημα Ν. Αρτάκης, κτλ.
Το φεστιβάλ ξεκινά στις 5 Ιουλίου. Η εκκίνηση θα δοθεί γύρω στις 6μ.μ. ψηλά στο όρος Δίρφυ, από όπου ξεκινά την πορεία του ο ποταμός Λήλας για να φτάσει στις εκβολές του Ευβοϊκού, δίπλα στο Βασιλικό. Στο χωριό Μίστρος-Πούρνος του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων θα γίνει μία μικρή καλλιτεχνική εκδήλωση, θα ανάψει ο βωμός και με αυτό το φως θα ανάψει ο πυρσός που θα παραλάβουν αθλητές -συμμετοχές εντός και εκτός Εύβοιας- και θα καλυφθεί μία διαδρομή περίπου 25 Km, ακολουθώντας παράλληλα την κοίτη του ποταμού. Με ενδιάμεσους σταθμούς το χωριό Πισσώνας, την γέφυρα της δημοτικής ενότητας Αφρατίου, όπου η κύρια πομπή θα ενωθεί με συμμετέχοντες του χωριού. Το αυτό θα γίνει και στην επόμενη γέφυρα, της δημοτικής ενότητας Φύλλων. Στο σημείο αυτό θα ανάψουν οι δάδες (αρχή λαμπαδηδρομίας).
Τέλος στη γέφυρα του Βασιλικού η πομπή θα ενωθεί με το τελευταίο τμήμα των αθλητών και πολιτών και συντεταγμένα θα καταλήξει στο χώρο του Φεστιβάλ όπου θα ανάψει το φως στον εκεί βωμό και θα ακολουθήσει πλούσιο πρόγραμμα με χορωδίες και χορευτικά σύνολα από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.
Καθημερινά στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν έκθεση οικοτεχνίας τοπικών φορέν. Επίσης παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για την υλοποίηση και λειτουργία Έκθεσης Βιβλίου. Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Λυκείου βασιλικού που έχει παραχωρηθεί και ενταχθεί στον όλο σχεδιασμό, θα λειτουργούν αυτόνομες λαογραφικές εκθέσεις της κάθε δημοτικής ενότητας της περιοχής που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα κάθε μιας από αυτές. Επίσης θα υπάρχει αίθουσα σεμιναρίων, όπου θα παρουσιαστούν θέματα και τάσεις που αφορούν την Εναλλακτική Δόμηση, την Οικολογική Καλλιέργεια (Permaculture), καθώς και σεμινάρια Πρακτικής Ελληνικής Φιλοσοφίας & Λόγου.
Ακόμα στον ίδιο σχολικό χώρο, θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Όταν τα πλοία είχαν πανιά». Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ (μικροί και μεγάλοι) θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοερά και να δουν από κοντά αντίγραφα (μοντελισμός) φημισμένων ιστιοφόρων, όργανα και εργαλεία ναυσιπλοοΐας, αντίγραφα όπλων, κτλ.
Στις 12 Ιουλίου, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία που θα ξεκινήσει από τον αρχαιολογικό χώρο της Ξερόπολης, θα διανύσει όλη την παραλία του Λευκαντίου και θα καταλήξει στο χώρο του φεστιβάλ. Θα επακολουθήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ημέρας και θα κλείσουμε με την αναπαράσταση των «φωτιών». Μέσα στην κοίτη του ποταμού, δίπλα στο χώρο του φεστιβάλ θα ανάψουν φωτιές και θα αναβιώσουμε το έθιμο της υπερπήδησης των «φωτιών». Παλαιό έθιμο που ελάμβανε χώρα στη γιορτή του Αγ. Ιωάννου.
Στο ενδιάμεσο έχει προγραμματιστεί πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με διεθνείς συμμετοχές.

 

 

 

Sidebar Menu