Η Περιοχη μας

Ανδρέας Μιαούλης

Κατά την τοπική παράδοση στο σπίτι, που ο Δημήτριος Βώκος έκτισε πίσω από το ναό της Αγίας Ελεούσης στα Φύλλα, γεννήθηκε από την 3η σύζυγό του, καταγόμενη από την Ύδρα, το έτος 1769 ο γιος του Ανδρέας Βώκος, ο επονομασθείς αργότερα Μιαούλης. Το όνομα τούτο έλαβε είτε εκ πλοίου ονομαζόμενου Μιαούλ, είτε εκ του γνωστού κελεύσματος "μία ούλοι".

Ξηρόπολη

Οι πρώτες ανασκαφές στο Λευκαντί έγιναν τη δεκαετία του 1960 από την Αγγλική αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα. Έτσι, αποκαλύφθηκε ότι κοντά στη παραλία, στο λόφο της Ξηρόπολης υπήρχε αξιόλογος αρχαίος οικισμό. Η Ξηρόπολη κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 3.000 π.Χ δηλαδή στην Πρωτοελλαδική περίοδο και γνώρισε μεγάλη ακμή τα προϊστορικά χρόνια, αλλά και αργότερα.

Καστέλι

Η ιστορία του κάστρου έχει συνδεθεί με την ζωή του θρυλικού ιππότη Λικάριο, που έδρασε το 13ο αιώνα, γι' αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα για το ιστορικό αυτό πρόσωπο.

Μονή Αγίου Γεωργίου

Μέσα σε ένα θεσπέσιο τοπίο, γεμάτο από πεύκα, ελιές και άλλους θάμνους, είναι κτισμένη η μονή του αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου ή ΑΡΜΑ.

Δύο Πύργοι

Η νήσος Εύβοια καταλήφθηκε το 1205 από το Φλαμανδό σταυροφόρο Ζακ Ντ' Αβένζ, που έχτισε φρούριο στη μέση του Ευρίπου και εγκατέστησε σε αυτό φρουρά. Λίγο καιρό μετά, ο Ντ' Αβένζ λάβαινε μέρος με τους άλλους Φράγκους στην κατάκτηση της Πελοποννήσου

Λήλας ποταμός

Λήλας το ποτάμι του Ληλαντίου που πηγάζει από τους πρόποδες του όρους Δίρφυς και ενώνει τα νερά του με τα νερά του Ευβοϊκού μεταξύ Βασιλικού και Αγίου Νικολάου.

Sidebar Menu