14/6 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 «ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΛΗΛΑΝΤΟΣ»

2η Διεθνής Πολιτιστική Συνάντηση

29 ΙΟΥΝΙΟΥ έως 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Eίμαστε ύλη από την σπίθα των άστρων, έλεγε ο Ηράκλειτος, κι όπως οι ουράνιες σφαίρες στριφογυρίζουν ρυθμικά στους εναρμόνιους δρόμους  του σύμπαντος έλκοντας με συμφωνίες ήχων η μία την πορεία της άλλης, έτσι και ο άνθρωπος, φωτεινή αντανάκλαση του αιθέριου αυτού χορού, κινείται σε αντιστοιχία με τους αιώνιους, αρχαίους, νόμους της παγκόσμιας έλξης απηχώντας μελωδικά τη δημοκρατία του σύμπαντος, στην αλληλεξάρτηση του με τον συνάνθρωπο. Η μουσική τροφοδοτεί την παιδεία μας και ενδυναμώνει το πνεύμα μας, μάς επαναφέρει στις ρίζες του ανθρωπισμού και μάς εμβαπτίζει σε  αξίες ίδιες πάντα στις ροές του χρόνου, σε ό,τι συνιστά την ουσία μας και την θεϊκότητα: ελευθερία, δικαιοσύνη, επιστήμη, γενναιότητα, αλήθεια.

Προσπαθώντας να βαδίσουμε ελληνοπρεπώς το δρόμο προς το φως της πολιτισμικής δημιουργίας και μετά την περυσινή επιτυχία του 1ου διεθνούς φεστιβάλ, παρόλες τις αντίξοες πολιτικές συνθήκες (δημοψήφισμα, εφαρμογή capital controls), είμαστε έτοιμοι για την 2η αντίστοιχη πολιτιστική συνάντηση με σκοπό την πολιτισμική ανάπτυξη και την γενικότερη ιστορική, κοινωνική, οικονομική και γεωμορφολογική ανάδειξη της  ευρύτερης περιοχής. Τη φετινή διοργάνωση μοιραζόμαστε από κοινού με τη μουσική σκηνή « Οδός Ονείρων» και την υποστηρίζουν  ως συνδιοργανωτές οι σύλλογοι της περιοχής του Ληλαντίου Πεδίου δηλαδή Αγ. Νικολάου, Αφρατίου, Μύτικα και Φύλλων, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ο Δήμος Χαλκιδέων, η Δημ. Ενότητα Ληλαντίων, η Δημ. Κοινότητα Βασιλικού, ο ΔΟΠΠΑΧ και ενεργά συμμετέχουν ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων, ο πολιτιστικός σύλλογος «Μέδουσα» του Δήμου Ερέτριας και πολλοί εθελοντές.

Η διοργάνωση  ξεκινά στις 29 Ιουνίου με συμβολική ποδηλατοπορεία από τον προϊστορικό οικισμό της Ξερόπολης στο Λευκαντί και παραλιακά ανεβαίνοντας παράλληλα με την κοίτη του ποταμού Λήλαντα, μέχρι το χώρο του Φεστιβάλ.

Καθημερινά θα λειτουργεί παζάρι ειδών οικοτεχνίας και τοπικών προϊόντων, εικαστικές και λαογραφικές εκθέσεις των κοινοτήτων  της δημοτικής ενότητας Ληλαντίων, που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική και ιστορική τους διαδρομή.                                                                                            

Επίσης στην αίθουσα εκδηλώσεων, θα γίνουν διαλέξεις που αφορούν την ανάδειξη της Οικουμενικότητας του Ελληνικού Πολιτισμού με βασικότερη εκείνη με τον τίτλο «…στα χνάρια του Οδυσσέα».

Την Κυριακή 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαμπαδηδρομία που θα διέλθει όλες τις κοινότητες του Ληλαντίου.

Θα λειτουργούν δύο σκηνές μία μεγάλη (12μ.Χ10μ.) και μία μικρότερη (8μ.Χ7μ.)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

·            «Safar Mazi», ένα πολυεθνικό σχήμα που παρουσιάζει μουσικές από την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

·           «Ars Nova Napoli», έξι κεφάτοι και ιδιαίτερα ταλαντούχοι νέοι Ναπολιτάνοι παίζουν μουσική κυρίως από τη νότια Ιταλία.

·         Τα πολυμελή χορευτικά συγκροτήματα από τη Γεωργία (Γεωργιανό Πολιτιστικό Κέντρο «Καύκασος») και τη Ρουμανία οινωνικός– Πολιτιστικός Σύλλογος ''(ΡΕ)ΔΕΣΚΟΠΕΡΑ ΡΟΜΑΝΙΑ!'' - Αθήνα (Ξαναανακάλυψε την Ρουμανία!) και το συγκρότημα ''ΦΛΟΡΙΛΕ ΔΟΡΟΥΛΟΥΙ'')  μας ταξιδεύουν στις χορευτικές παραδόσεις τους.

·           Δώστε του χορού να πάει: παραδοσιακό ελληνικό πανηγύρι με μεγάλη δημοτική ορχήστρα στην οποία συμμετέχουν ο Σωτήρης Παπαναστασίου & η Ελένη Λαζάρου (τραγούδι), ο Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο), ο Μανώλης Κόττορος (βιολί), ο Διονύσης Θεοδόσης (κλαρίνο), ο Άγγελος  Κυριάκος (κρουστά), ο Κώστας Μπαρτσώκας (ακκορντεόν, τραγούδι)

·           Σάββατο 2/7: Συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

·           Αφιέρωμα στον ηθοποιό Νίκο Καλογερόπουλο:

Δευτέρα 4/7: Προβολή της ταινίας «οι Ιππείς της Πύλου»,  την οποία σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί, στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση με τον ίδιο τον δημιουργό και φυσικά θα υπάρξει ρεμπέτικη κατάληξη μιας και ο πολυτάλαντος Νίκος Καλογερόπουλος είναι παράλληλα συνθέτης και παίζει τρίχορδο μπουζούκι.

Τρίτη 5/7: Θεατρική παράσταση «ο Κανένας και ο καθένας» , την οποία έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί.

·           Παρασκευή 8/7: Συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη

 

 

 

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ – Λαϊκό Σεργιάνι

Αφιέρωμα στον Πάνο Γεραμάνη

Για να μην ξεχνάμε τον αξέχαστο συμπατριώτη μας και τη συμβολή του στο λαϊκό τραγούδι, τα δρώμενα στη μικρή σκηνή αφιερώνονται κάθε χρόνο στη μνήμη του.

Καθημερινό λαϊκό σεργιάνι: όταν πέφτει η αυλαία στην πολύβουη κεντρική σκηνή, η λαϊκή ορχήστρα του Εργαστηρίου, με τους: Κώστα Μπαρτζώκα, ακκορντεόν και τραγούδι, Απόστολο Κουνή κιθάρα και τραγούδι, Ελένη Λαζάρου τραγούδι και μπαγλαμά, Χρήστο Πετεβή, βιολί, Θωμά Παναγόπουλο, Παναγιώτη Γιάνναλο, Παναγιώτη Πατερίτσα, Βασίλη Νάνο, στα τρίχορδα μπουζούκια και τον Γιώργο Παντούλα στον μπαγλαμά, θα υποδέχεται τους ξένους μουσικούς στη δεύτερη σκηνή του Φεστιβάλ και μαζί θα αυτοσχεδιάζουν στη μία και μοναδική παγκόσμια γλώσσα: τη μουσική.

Επίσης το παιδικό θεατρικό τμήμα του εργαστηρίου, θα παρουσιάσει την παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνους.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ καθημερινά 20:00 – 21:00

Σε έναν δροσερό δεντροσκέπαστο χώρο θα φιλοξενούμε καθημερινά, παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου, θα τους διδάσκουμε τα ελληνικά παιχνίδια των προηγούμενων γενεών, θα τους αφηγούμαστε παραμύθια και θα τα κερνάμε λιχουδιές. Υπεύθυνες γι’ αυτήν τη δραστηριότητα είναι εθελόντριες δασκάλες και καθηγήτριες καθώς και οι γιαγιάδες από το ΚΑΠΗ Βασιλικού.

 

Σάββατο 9/7 και Κυριακή 10/7 στο θέατρο του Αγ. Νικολάου

·         Χορευτικές παραστάσεις σε μοντέρνους και παραδοσιακούς ρυθμούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Νικολάου και προσκεκλημένους συλλόγους

Δευτέρα 11/7

·         Θεατρική παράσταση «Μια τρελή σαραντάρα» του Αλ. Σακελάριου από την σκηνή ενηλίκων του Ε.Κ.Π.

Τρίτη 12/7

·         Θεατρική Παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από την παιδική σκηνή του Ε.Κ.Π.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ (ΕΙΣΟΔΟΣ 2€), ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «Ο ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ (ΕΙΣΟΔΟΣ 10€) ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΛΚΙΝΟΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΟΥΛΗ (ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 11€ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ 13€ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕΜΙΑ)

 

Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ

*ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)

Sidebar Menu